top of page
Peter De Backer 3.jpg

Peter De Backer werd geboren op 2 januari 1967. Samen met zijn enige zus Peggy groeide hij op bij mama Edwighe Coppens en papa François De Backer. Biljarten werd hem van in het begin met de paplepel ingegeven. Toen Peter ongeveer 7 was speelde Papa reeds carambol en golfbiljart op vrij hoog niveau en mocht Peter na de wedstrijden van Papa even de keu ter hand nemen en de eerste stootjes maken. Het begin van een grootse carrière….

 

Op 11-jarige leeftijd werd Peter aangesloten in BC Sint-Anna en speelde er het clubkampioenschap en ook zijn eerste stadsbeker van Aalst mee. Met de deskundige hulp van papa promoveerde hij 2 categorieën per jaar en op 16-jarige leeftijd nam hij voor het eerst les bij zijn professor Emile Wafflard. Op dat ogenblik speelde hij reeds excellentie klasse in alle categorieën op het kleine formaat (2.30 m).

 

 Hij combineerde steeds het carambol met het golfbiljarten. In het golfbiljart won hij 3 keer de felbegeerde titel “Trofee der Kampioenen” en werd ook Belgisch Kampioen individueel en duo’s samen met Frank Van Liefferinge. Hij is daarmee de enige speler die zowel op carambol als op golfbiljart de Belgische titel won.

 

Door zijn leraar Emile Wafflard werd ook zeer snel de overgang gemaakt van het kleine naar het grote formaat (2.84m). Nog bij de juniores promoveerde hij naar de Ereklasse driebanden.

 

In 1991 werd hij voor het eerst Europees kampioen in de kaderdiscipline 47/1 te Ieper. In 1993 werd hij voor de tweede maal Europees kampioen, maar nu in het kader 71/2 en dit terug in Ieper. Een jaartje later deed hij er nog een derde Europese titel bij in het kader 47/1 te Wenen.

 

Peter won tientallen nationale titels (carambol en golfbiljart) in allerlei verschillende disciplines. In 1993 werd hij verkozen tot speler van het jaar en dit in zowel het carambol als in het golfbiljarten. Ook werd hij twee keer verkozen tot sportlaureaat van de stad Aalst, hij volgde daar mee de alom bekende tennisspeelster Sabine Appelmans op.

Hij werd in 1994 Wereldkampioen triatlon per ploeg samen met Eddy Leppens en Pol Stroobants te Essen (Duitsland).

 

2 maart 2009 start hij zijn eigen biljartshop “PDB-ART”.

bottom of page